четвртак, 12. март 2015.

ZANATSTVO U SRBIJI -PORODIČNE FIRME U BUDUĆNOSTI


                                        SAMO TREBA RADITI
                                 http://www.starizanatisrbije.rs



 Danas sam shvatila koliko je važno i korisno da se redovno čitaju novine i slušaju vesti.Saznate tako mnogo toga korisnog i važnog što se tiče posla kojim se bavite a vi, ako ne otvorite novine i ne pročitate šta su  ankete i statistike pokazale ,ostajete potpuno neobavešteni.

Evo ja sam već duži niz godina PRIVATNIK ili PREDUZETNIK (izaberite izraz koji vam se više dopada),istina mali ,ali to je danas  prava stvar!

Ako ne verujete meni,pročitajte novine i to ne bilo koje.Eto u Politici pročitah 
da su baš mala i srednja preduzeća  postala dominantni modeli u razvijenim ekonomijama, pri čemu apsorbuju šezdeset odsto ukupne svetske zaposlenosti .
Statistike kažu da sve svetske ekonomije porodični posao(a mala i srednja preduzeća su uglavnom porodična preduzeća) smatraju velikim saveznikom i veoma važnim za privredni i socijalni razvoj svake države.

Kažu da će  to  polako i sigurno postati uobičajeno i kod nas, s obzirom na broj nezaposlenih, posebno onih koji su prevalili petu deceniju.!?

Jedan profesor sa ekonomskog fakulteta ima i objašnjenje za tajnu uspešnosti malih preduzeća,odnosno porodičnih firmi.On objašnjava  da je razlog što su porodična preduzeća vitalnija od mnogih drugih preduzeća taj što su članovi
 porodice spremni da se posebno žrtvuju za dobrobit preduzeća a Nacionalna agencija za regionalni razvoj pomaže malim i srednjim preduzećima,od praktične podrške za osnivanje firme do finansijskih programa podrške.

I sve je jako prosto.Samo treba raditi....

 I da, recept za opstanak i napredak porodičnih preduzeća ,a to su kod nas uglavnom zanatske radionice,je  jak preduzetnički duh roditelja, optimistična vizija budućnosti i zdravi porodični odnosi što će učiniti  da deca požele da nastave da neguju duh porodičnog biznisa. 

 Eto kako je sve jednostavo!Samo treba čitati novine i slušati stručnjake a ja umesto da se bavim istraživanjima i savetima savremenih stručnjaka našla i čitala neki stari tekst o porodičnim firmama .

Možda se ne uklapa u savremene ekonomske odnose ali nije loše pročitati ga.


Lekcije iz davnih vremena o porodičnom biznisu

Odlomak iz knjige 120 zlatnih pravila za trgovinu, Cerbeer de Medelsheim, reprint izdanja iz 1929, ASEE Books, Novi Sad

Ako imate dece i oni pokazuju volju i sposobnost da postanu trgovci ili yanatlije, učinite da se što ranije upoznaju sa poslom.
U tom cilju dajte ih kod drugih ljudi u službu, jer tako će bolje da naviknu na disciplinu i da budu prilježniji. Sem toga upoznaće se sa metodom rada različitim od vašeg i docnije će moći da izaberu koji im se više sviđa; ako iz usta drugih nameštenika čuju kritike na račun šefa, bar taj šef neće biti njihov otac, a ako su neke od tih kritika osnovane, izvući će iz njih neku korist. Poznato je da su očevi mahom vrlo rđavi vaspitači, jer su uvek skloni da popuste svojoj deci. Iz tog razloga deca treba da uče posao kod drugog šefa.
Pustite decu da od malena idu kroz vaše lokale, kancelarije i radionice; tu će oni nesvesno primiti prve lekcije, koje će im poslužiti docnije u životu.
Možda će oni malo i smetati, možda će nekoga radnika i činovnika odvojiti za trenutak od posla pitajući ga nešto ili tražeći da mu nešto pokaže ili objasni. Ne mari ništa. To je mnogo bolje nego da dete ne ulazi u vaše preduzeće, jer u ovom drugom slučaju može lako svoje interesovanje preneti na neki drugi teren. I jednog dana kad budete želeli da vaš sin preduzme vaš posao, videćete da on nema za njega nikakvog interesa, – čemu ćete biti sami krivi.
Treba da budete načisto sa tim da li želite da vaša deca pođu vašim tragom. Ako  to želite, gledajte da što ranije probudite u njima istu  želju .
Vaspitajte decu tako da poštuju vaš poziv, neka se ponose svojim ocem, neka se interesuju za njegov posao, neka im je ambicija da jednog dana zauzmu njegovo mesto. Ako je vaša radnja dovoljno velika da može da izdržava nekoliko porodica i ako se vaši sinovi dobro slažu, vi radite sa sinovima ortački, zatim im predajte radnju. Ako je vaše preduzeće skromno, ostavite ga jednom sinu, po pravilu najstarijem, a za druge se pobrinite da na drugoj strani nađu posao; sve to treba da bude unapred određeno i vaši sinovi treba sve unapred da znaju, tako da niko ne doživi razočarenje niti da može zavideti drugima.




Нема коментара:

Постави коментар